Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, jakie daje kuchnia z Europy na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe dania włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. jemy w restauracji Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, focaccia, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film