Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci i konsumenci na świecie konsumują na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.
Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe cukry, które towarzyszą pokarmom jako danie pomocnicze – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym imponującym przykładem sztampowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odkryć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować łatwe bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
Jakim sposobem zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego należy do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
• Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
• Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Wobec tego, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto oraz dobre -o to chodzi!